Fotografia de produs – tehnici si realizari

Fotografia de produs este genul de fotografie indispensabil firmelor de vanzari care incearca sa se impuna pe piata in conditiile atat de dure ale concurentei. Multi nu inteleg ca fotografia profesionala reusita a unui produs pe care il au la vanzare, inseamna foarte mult, procentual, in alegerea de catre client a variantei prezentate, din miile de oferte asemanatoare de pe piata.

Tehnici fotografie produs

Ce doresc sa subliniez este ca daca ai un produs aproape identic cu cel al unei firme concurente, acesta se va vinde singur, folosind o imagine de prezentare perfecta. Aceasta imagine nu se realizeaza oricum folosind telefonul de firma cu multi megapixeli, aflat la indemana.

Spre deosebire de fotografiile la evenimentele corporate, fotografia de nunta sau botez, banchet sau un alt eveniment, pentru un cadru reusit al unei fotografii de produs este nevoie in primul rand de echipamente profesionale dedicate acestui tip de fotografie. Detaliile tehnice joacă si ele un rol important în fotografia de produs, de aceea atentia acordata acestora trebuie sa fie pe masura. Recomandarea de regula este să folosiţi aparatul de fotografiat foto pe modul Av (Aperture Priority) pentru obtinerea unui timp de expunere optim evitând zonele sub/supraexpuse. Totusi profesionistii vor lucra cu aparatul in mod complet manual. In cele mai multe cazuri se fac teste de lumina prin cateva fotografii de proba pentru a alege exact setarea potrivita.

Diafragma se va inchide suficient de mult astfel incat tot obiectul fotografiat sa intre in focus iar cele mai mici detalii sa iasa in evidenta. Daca, de exemplu, fotografiati un produs avand mai multe zone de focalizare, o diafragma inchisa va va ajuta sa aveti clar si pe zonele indepartate.

Referitor la sensibilitatea ISO, este recomandat a fi cat mai mica pentru ca zgomotul de imagine sa nu apara in detrimentul detaliilor.

Balansul de alb se seteaza de regula manual pe un material alb sau special cu nuante de gri.

Aranjamentul scenei de fotografiat necesita de asemenea o mare atentie. Nu incercati sa ascundeti defectele produsului. Clientul trebuie respectat si doreste sa primeasca ceea ce a vazut in imagine, nu un produs la care s-a intervenit cu o editare, sau la care s-a fotografiat doar partea reusita a acestuia. Detaliile fine ale produsului trebuie scoase in evidenta cu tehnicile de incadrare si reglare a aparaturii, luminile si unghiurile de dispunere ale acestora, precum si tinand cont de imaginatia fotografului in a aseza obiectele intr-un anume mod in scena.

Lumina va scoate in evidenta aspectul produsului. Umbrele rezultate trebuie sa fie fine, evitand zonele umbrite puternic sau arse de lumina excesiva. In cazul folosirii unui blitz si nu dispuneti de mijloace de difuzie, puteti utiliza hartia. Prelungirea expunerii din lipsa de surse de lumina este o solutie, dar nu atat de spectaculoasa.

Cea mai buna solutie pentru fotografia de produs ale unor obiecte de mici dimensiuni este cutia fotografica (DIY) sau cortul fotografic. Folosind unul dintre aceste reale ajutoare ale fotografului de produs, se pot realiza fotografii cu un fundal perfect alb, compensand expunerea cu maxim 2 trepte.

Realizari fotografie produs

Am ales pentru astazi o adevarata provocare careia ii voi dedica si in viitor o detaliere mai deosebita avand in vedere ca este vorba de fotografierea obiectelor din sticla. Precum bine stiti, sticla este transparenta de regula, iar evidentierea contururilor este imposibila fara amprenta unei tehnici de evidentiere. Aceasta tehnica, insa, va face obiectul altui blog in viitor.

In continuare va voi prezenta realizarile facute de catre unul din cei mai buni artisti plastici pe care ii cunosc. Am sa-i spun simplu, Luiza Art, asa cum si-a denumit si site-ul de curand deschis, https://luizart.ro

Ce este deosebit referitor la creatiile acestuia? Pictura manuala pe sticla, in special pe obiecte din sticla. Totul bineinteles, este unicat, pictura fiind de fiecare data diferita privitor la detalii. Reflexiile in acest gen de fotografie joaca un rol important, accentuand magia produsului.

Suport_lumanare
Suport_lumanare

   Iata si alte imagini cu fotografia de produs realizata in Valcea:   

Bomboniera
Bomboniera
Bomboniera_2
Bomboniera_2
vaza_2
vaza_2
foto_produs_sticla
foto_produs_vaza
Vaza
Vaza